Prezentare:
Mierea de manuka este mierea creata din extrasul florilor de Manuka. Manuka face parte din familia Tea Tree si este nativa Noii Zeelande. Se regaseste in salbaticie, in zonele necultivate. Lemnul si florile sale au fost folosite de oamenii Maori timp de sute de ani, datorita proprietatilor vindecatoare.
Mierea de Manuka este extrem de apreciata in toate colturile lumii.
Este folosita in cele mai luxoase restaurante, este adorat de celebritati si este chiar ingredientul cheie in cele mai calitative produse cosmetice, destinate ingrijirii tenului.
Dar ce anume o face atat de diferita de celelalte tipuri de miere?
Raspunsul este Metilglioxalul. Metilglioxalul este ceea ce ii ofera mierii Manuka proprietatile antibacteriene. Acesta se regaseste si in alte tipuri de miere, dar in cantitati mult mai mici.
Concentratia metilglioxalului din mierea Manuka, ii determina actiunile de rating. MG si MGO sunt prescurtarile metilglioxalului. Acestea ajuta in masurarea cantitatii in miligrame al metilglioxalului, in fiecare kg de miere.
Mierea de Manuka produsa si impachetata in Noua Zeelanda, va fi intotdeauna evaluata in functie de concentratia de MGO (MG).
Informatii Nutritiolale:
Energie
1320kJ
Proteine
0.4g
Grasimi
0g
Saturate
0g
Carbohidrate
80g
Zahar*
78g
Sodiu
12mg
*Zahar natural regasit in miere
Compozitie:
Umiditate
15-19%w.w.b.
Fructoza
37.9%
Glucoza
29.7%
Sucroza
0.5%
Nitrogen
0.05-0.38%
Cenusa
0.04-0.2%
pH
3.3-5.6
Acid
0.57%
Acizi liberi
9-40-echiv./kg
Substante solide insolubile
<0.1%
Enzime
Invertaza, diastaza, glucoza oxidaza, acid fosfatat.
Vitamine
Urme de: B6, C, acid folic, acid pantotenic, niacina, riboflavina.tiamina.
Minerale
Urme de: potasiu, calciu, magneziu, fier, seleniu, sodiu, silicon, siliciu, mangan, sulf, fosfor, aluminiu, zinc, cupru.
Proprietati:
Mierea de Manuka are proprietati biologice de antioxidant, antiinflamator, antibacterial, antiviral, antibiotic, vindecarea ranilor si imuno-stimulator. Totusi, ceea ce separa mierea de Manuka de alte tipuri de miere, este puterea proprietatilor antibacteriene, care pot ucide chiar si super bacteriile, precum MRSA, rezistent la meticilina.
Conform unei studii, publicate in Jurnalul Peer J., ranile cronice au devenit o problema globala majora, datorita rezistentei dezvoltate de populiatie la antibiotice. Este nevoie urgent de un agent topical nou si eficient, iar mierea de Manuka si-a dovedit potentialul in acest sens.
In acest studiu, cercetatorii au studiat mierea de Manuka in special ca si un tratament alternativ pentru rani, datorita proprietatilor antibacteriene si inabilitatea bacteriilor de a-si dezvolta o imunitate impotriva acestuia. Acest studiu indica faptul ca aceasta miere previne dezvoltarea biofilmurilor si le elimina pe cele existente. De asemenea, s-a demonstrat faptul ca mierea de Manuka poate ucide orice biofilm MRSA intr-o rana cronica. Astfel mierea de Manuka este recomandat ca si un tratament topical eficient pentru infectiile ranilor cronice.