Compozitie:
Faina din seminte de dovleac, obtinuta prin macinarea lenta a semintelor de dovleac pe o moara traditionala cu pietre.
Prin macinarea lenta, valoarea nutritionala a fainii obtinute este superioara fata de faina macinata industrial.
Fibra proteica contine fibre alimentare dietetice, fitosteroli, minerale precum fosfor, magneziu, mangan, zinc, fier si cupru, vitamina K, E, retinol, acid ascorbic, niacina, riboflavina.
Au proprietati energizante, vermifuge (folosite ca si tratament impotriva teniei si a altor paraziti), laxative, antianemice, sunt alimente alcalinizante in organism.
Trateaza afectiunile prostatei, tine la distanta osteoporoza si previne formarea calculilor de oxalat de calciu.
Preparate culinare:
Sote sanatos si dietetic de legume; semintele macinate cu usturoi, patrunjel si coriandru, ulei de dovleac si suc de lamaie pentru a obtine un sos de salata; adaugate in cerealele de dimineata; retetele pentru briose sau biscuiti de ovaz cu niste stafide.