Se poate întrebuința la condimentarea diferitelor preparate culinare: supe, ciorbe, zarzavaturi, paste, salate, murături. Se poate folosi și la prepararea sarmalelor.
Pentru a-si păstra prospeţimea şi aroma se va păstra într- un recipient bine inchis, într-un loc uscat si răcoros.
Poate conține urme de: Migdale, alune, arahide, nuci, seminte de susan.
Cimbrul își are originile pe țărmurile europene ale Mării Mediterane și este unul dintre cele mai importante condimente utilizate în bucătăria mediteraneană.
Cu toate că este originar din zona mediteraneană și din unele zone ale Africii, cimbrul a fost folosit la început de către egipteni. În cultura antică, grecii credeau că planta le oferă curaj și de aceea o consumau destul de des. Egiptenii, pe de altă parte, foloseau extractul de cimbru în procesul de îmbălsămare, iar romanii pentru purificarea templelor, romanii fiind cei care au răspândit planta în întreaga Europa.
De-a lungul timpului cimbrul a rămas planta favorită a Europei în bucătărie alături de rozmarin și salvie. Părțile utile ale cimbrului sunt frunzele și florile care se recoltează la începutul sezonului de înflorire și se usucă cu grijă, ferite de soare.
Cimbrul uscat se folosește la prepararea de infuzii, pulberi pentru capsule și produse farmaceutice, cum ar fi siropurile de tuse. Din el se poate extrage și un ulei esențial care intră în compoziția unor creme și unguente antiseptice. Cimbrul uscat conține un nivel ridicat de vitamine și minerale precum vitamina B, vitamina C, vitamina A, fier, calciu, magneziu, niacină și mangan.
Cimbrul este întrebuințat de cele mai multe ori pe post de condiment în diferite preparate culinare atât proaspăt cât și uscat, mai ales în mâncarea de fasole, cea de linte, dar și la prepararea cărnii de porc și de vânat. Frunze și tulpini întregi de cimbru se introduc uneori în borcanele în care se murează varza și castraveții. Se folosește, de asemenea și la prepararea sarmalelor.
Este foarte cunoscut faptul că cimbrul folosit la inhalări sau la prepararea ceaiului, are efect benefic asupra căilor respiratorii. În sezonul rece este potrivit și la băile fierbinți. Mai mult, se spune că planta ajută la digestie, datorită gustului său puternic și picant.